2011-01-20

Veidrodis

Veidrodžio gamyba

I mūsų eros amžiuje Romoje buvo pagaminti pirmieji veidrodžiai iš stiklo. Iki šių dienų yra išlikę II amžiaus veidrodžių pavyzdžių. Kol nebuvo išrastas stiklas, Egipte vietoje veidrodžių buvo naudojami gaminiai iš įvairaus metalo: vario, bronzos, sidarbo ir kt. Šių metalų plokštelės buvo išlyginamos, nušveičiamos iki spindesio ir naudojamos kaip veidrodžiai.

XIII ir XIV amžiuje pagrindiniai veidrodžių gamybos centrai buvo Niunbergas (Vokietija) ir Venecija (Italija) - šie miestai garsėjo itin aukštos kokybės gaminiais.

XIV a., viduramžiais išrastas stiklo pūtimas. Tuo metu veidrodžiai buvo gaminami pjaustant gaubtas stiklo formas. Tačiau tokiame veidrodyje atspindys nebuvo itin aiškus ir ryškus.

XVI a. pabaigoje, Renesanso epochoje Italijoje, Murano saloje pradėta masinė veidrodžių gamyba metaliniu pagrindu, t. y. švino ir gyvsidabrio derinys. Vietiniai veidrodžių meistrai ištobulino tokį gamybos būdą ir pradėjo gaminti didelius veidrodžius.

Prancūzijos karalius Liudvikas XIV persiviliojo veidrodžių meistrus iš Murano salos į Paryžių - šis įvykis dar žinomas kaip pirmasis pramoninis papirkinėjimas.

1835 m. Justus von Liebig (Vokietija) atrado būdą, kaip stiklo paviršių padengti sidabro sluoksniu. Šis atradimas buvo šiuolaikinės veidrodžių gamybos pagrindas.

Šiomis dienomis veidrodžiui pagaminti ant stiklo vakuume purškiamas plonytis lydyto aliuminio ar sidabro sluoksnis. (Šaltinis)

Taigi keletas veidrodžių variantai, interjero pritaikymui :)


15

2 komentarai:

  1. Sveiki, as noreciau uzsisakyti veidrodi.Kaip tai padaryti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,labai norečiau sieninio veidrodžio. Kaip užsisakyti? Ar bent jau kokioj parduotuvėj šis grožis randasi :)

    AtsakytiPanaikinti